Keizerstads Jeugdorkest

Het Keizerstads Jeugdorkest (KJO) is een symfonieorkest in Nijmegen voor iedereen tussen de 8 en 23 jaar. Het orkest speelt voornamelijk klassieke muziek en staat onder leiding van twee professionele dirigenten.

Praktische informatie

Het KJO bestaat uit twee orkesten: het Juniorenorkest en het Jeugdorkest. De indeling in de orkesten gebeurt in eerste instantie op basis van leeftijd en speelervaring. Naar aanleiding van de eerste repetities wordt in overleg met de dirigenten en het orkestlid bepaald op welke plek iemand het best mee kan spelen.

Repetitietijden

De repetities van het KJO vinden wekelijks plaats op zaterdagmiddag en -avond, met uitzondering van schoolvakanties.

Juniorenorkest 16:00 – 18:15   (met pauze)
Jeugdorkest 19:00 – 21:30   (met pauze)

We vragen iedereen om een kwartier voor aanvang van de repetitie aanwezig te zijn i.v.m. inspelen en stemmen.

Repetitielocatie

Stedelijk Gymnasium Nijmegen
Kronenburgersingel 269
6511 AS Nijmegen

De repetitielocatie bevindt zich op enkele minuten lopen van Station Nijmegen Centraal, dus ook voor orkestleden die van buiten Nijmegen komen is het KJO met het openbaar vervoer goed bereikbaar.

Deelnemersbijdrage

Van orkestleden die vast meespelen in het KJO vragen we een bijdrage in de kosten voor de dirigenten, repetitielocatie, bladmuziek en dergelijke. De hoogte van de deelnemersbijdrage is € 225 voor het gehele speelseizoen 2023 – 2024 (september tot juli). Bij meerdere deelnemers uit hetzelfde gezin en voor studenten geldt er een korting.

1 kind € 225
2 kinderen € 390
3 of meer kinderen € 450
Student € 195

Wij willen dat niemand om financiële redenen moet afzien van deelname aan het KJO. Mocht de deelnemersbijdrage voor u een probleem vormen, neem dan even contact op met het bestuur via bestuur@keizerstadsjeugdorkest.nl.

Informatie voor Orkestleden

Verdere informatie over repetities, bladmuziek en dergelijke is te vinden in de Orkestinformatie voor leden (PDF).

Dirigenten

Dirigent Juniorenorkest

Mijn naam is Orrin van Leeuwen. De nieuwe dirigent van het Juniorenorkest! Toen ik vijf jaar oud was zag ik Hein van de Geyn op het North Sea Jazz festival contrabas spelen. Ik besloot dat dit ook mijn instrument zou worden, en dat is het nog steeds. Als kind begon ik in het Hofstads Jeugdorkest in Den Haag. Later deed ik mee met de Zomercursus Woudschoten, waar ik leerde hoe belangrijk en mooi het is om samen muziek te maken. Dit bracht mij naar andere orkesten en uiteindelijk besloot ik klassiek contrabas te studeren aan het conservatorium in Utrecht. Ik leerde daar het ambacht áchter de kunst en groeide door, mede naar het Ricciotti ensemble. Dit non-reguliere ensemble liet me zien hoe ver muziek kan rijken. Het snijdt door barrières als grenzen en talen en bereikt iedereen. Dit alles neem ik mee als dirigent om de volgende generaties te inspireren!

Dirigent Jeugdorkest

Samuel Tamarit Otero begon op vijfjarige leeftijd met muzieklessen en studeerde viool aan het Manuel Carra Conservatorium van Málaga. In Nederland behaalde hij zijn Bachelor of Music aan het Conservatorium van Amsterdam en zijn Master of Music aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Sinds 2011 is hij als viooldocent verbonden aan het Houtens Muziekcollectief. Samuel heeft jeugdorkesten gecoacht waaronder het Presjovem Orkest, het Fontys Orkest en het Noord Hollands Jeugdorkest. Hij deed ervaring op met orkestdirectie in verschillende masterclasses, waarbij hij onder andere het Forum Musikae Jeugdorkest en het RNCM Ensemble Manchester dirigeerde. Samuel heeft de leiding over het Jeugdorkest van het KJO.

Bestuur

De organisatie van het KJO is in handen van vijf enthousiaste bestuursleden, die zelf met veel plezier in verschillende jeugd-, studenten- en volwassenenorkesten hebben meegespeeld.

 • Leonie Jacobs
  Voorzitter
  Instrument: klarinet
 • Julia Menheere
  Voorzitter
  Instrument: viool
 • Wouter Peelen
  Penningmeester
  Instrument: viool
 • Barbara Snel
  Orkestchef Juniorenorkest
  Instrument: altviool
 • Kasper Brink
  Orkestchef Jeugdorkest
  Instrument: fagot

Commissies

In ons orkest hebben wij een aantal commissies met enthousiaste orkestleden. Een commissie houdt zich bezig met het organiseren van bepaalde evenementen, voert kleine taken uit en zet zich vooral graag in voor het orkest! Het gaat dus vooral om de samenwerking, de creativiteit en het enthousiasme en tegelijkertijd help je het KJO heel erg om alles te kunnen blijven organiseren!

Orkestcommissie

In de orkestcommissie organiseren we verschillende leuke activiteiten zoals het bezoek van Sinterklaas, spellen of activiteiten bij repetitiedagen, of het mooi versieren van onze concertlocaties. Ook houdt deze commissie zich bezig met het organiseren van de op- en afbouw van concertlocaties, en met andere nuttige zaken zoals de kaartverkoop bij onze concerten.

PR-commissie

In de PR-commissie kun je meehelpen bij het promoten van en verspreiden van informatie over het KJO! Denk hierbij aan flyers en posters voor concerten, mooie foto’s maken, ideeën bedenken voor de werving van nieuwe orkestleden enzovoorts.

De Redactie

We hebben in ons orkest een heuse redactie die zich bezighoudt met het maken van een leuk orkestkrantje: “het Okje”! Dit doen we een aantal keer per jaar, waarin we actuele thema’s bedenken en een bundel maken van leuke verhalen, quotes, weetjes voor de orkestleden.

TransposiCie

Deze commissie zorgt ervoor dat de partijen van bijvoorbeeld klarinettisten en hoornisten getransponeerd worden als dat nodig is. Een uiterst belangrijke taak om ervoor te zorgen dat iedereen een fijne partij voor zijn neus heeft tijdens de repetities.

Bibliothecarissen

Het ordenen van onze bladmuziek en het bijhouden van reservepartijen gebeurt door de bibliothecarissen van het orkest. Zij zorgen ervoor dat bij elk nieuw repertoire al je bladmuziek netjes geprint en gesorteerd voor jou klaarligt.

AcquisiCie

Deze commissie zorgt ervoor dat de kas van het KJO aangevuld wordt door bijvoorbeeld sponsors te regelen. Leden die het leuk vinden om mensen vrolijk aan te spreken kunnen zich hier prima vermaken!